september 21, 2022

Duurzaam vloerkleden kopen; wat je moet weten

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over duurzaam leven en het belang van het kopen van milieuvriendelijke producten. Dit is zeker iets waarmee rekening moet worden gehouden bij de aankoop van vloerkleden. Er zijn veel verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van duurzame vloerkleden, zoals de gebruikte materialen, het productieproces en de algemene duurzaamheid praktijken van het bedrijf. In deze blogpost bespreken we enkele van de belangrijkste dingen die je moet weten als je duurzame vloerkleden koopt!

Materialen

Het eerste waar je naar moet kijken voor de duurzaamheid van een vloerkleed is het materiaal  waarvan het gemaakt is. Vloerkleden kunnen worden gemaakt van natuurlijke vezels zoals wol of katoen, of van synthetische materialen zoals polyester of nylon. Natuurlijke vezels zijn over het algemeen duurzamer dan synthetische vezels, omdat ze biologisch afbreekbaar zijn en minder energie vergen om te produceren. Sommige synthetische materialen kunnen echter ook worden gerecycled. Het is belangrijk dat je onderzoek doet om erachter te komen wat voor jou de meest duurzame optie is.

Productieproces

Het volgende waar je rekening mee moet houden is het productieproces van het vloerkleed. Hoe is het gemaakt? Is het met de hand geweven of machinaal vervaardigd? Is het geverfd met natuurlijke of chemische kleurstoffen? Al deze zaken kunnen van invloed zijn op de duurzaamheid van een tapijt. Handgeweven vloerkleden vergen vaak minder energie dan machinaal vervaardigde vloerkleden en natuurlijke kleurstoffen zijn beter voor het milieu dan chemische.

Duurzaamheidsbeleid van het bedrijf

Tot slot moet je bij het kiezen van duurzame vloerkleden ook kijken naar de algemene duurzaamheid praktijken van een bedrijf. Hieronder vallen zaken als energieverbruik, afvalbeheer en waterbesparing. Een bedrijf dat zich inzet voor duurzaamheid heeft dit vaak op zijn website of in zijn mission statement staan.

Hoe stijl je vloerkleden

Als je eenmaal weet waar je op moet letten op het gebied van duurzaamheid, hoef je alleen nog maar een vloerkleed uit te kiezen wat bij jou smaak en interieur past. Daarvoor moet je op de volgende dingen letten: 

  • De grootte van het vloerkleed: zorg ervoor dat het in verhouding staat tot de kamer 
  • De vorm van het vloerkleed: kies een vorm die bij je meubels past 
  • De kleur van het vloerkleed: kies een kleur die bij je muren past 
  • Het patroon van het vloerkleed: kies een ontwerp dat bij je stijl past.

Zoals je ziet, zijn er veel dingen om rekening mee te houden bij het kopen van duurzame vloerkleden. Maar als je deze tips in gedachten houdt, zul je zeker het perfecte vloerkleed voor jou en je huis vinden die ook nog goed is voor de aarde! Bedankt voor het lezen!

SHARE:
Uncategorized 0 Replies to “Duurzaam vloerkleden kopen; wat je moet weten”